2018. nov 27.

Bakery Jatta mesébe illő története

írta: budaimarton15
Bakery Jatta mesébe illő története

2015-ben érkezett Bakery Jatta Németországba. Gambiából menekült a Szaharán át, keresztezve a Földközi-tengert, majd megérkezett a Bréma közeli Bothel menekülttáborába. 2016 januárja óta pedig legnagyobb álmán dolgozik, hogy profi focista lehessen belőle. Ekkor ragadta meg az ifjú szélsőt a Hamburger SV csapata egy sokat sejtető próbajáték után. Nem sokkal a próbaedzés után egy profi szerződést is a fiatal gambiai elé toltak, ami egészen 2019-ig szólt. 

bakery-jatta-in-einem-testspiel-fuer-den-hsv.jpg

A Hamburgnál töltött két és fél év alatt Jatta megjárta a poklot és a mennyet is. Mély benyomást keltően szerepelt az észak-német Regionalligában (37 meccs, 20 gól), de ezt keserű hónapok követték, hiszen nem kapta meg a profi csapat edzőjétől a bizalmat. Bemutatkozásra egészen 2017 áprilisáig várnia kellett, a Werder Bréma elleni 2-1-es vereségig. Több játék lehetőséghez szinte nem is jutott a német első osztályban, összesen 16 meccsen 473 percet szerepelt csereként és a kapuba sem sikerült betalálnia.

Ahogyan az idei szezonban sem. Az ex-edző, Christian Tietz alatt összesen 19 percet tölthetett a gyepen a Bochum elleni gólnélküli döntetlen során, az időközben már a Bundesliga 2-be visszacsúszó  HSV-nál. Pont ez a találkozó után menesztették Tietz-t és érkezett Hannes Wolf, akinek tervei közt szerepelt a még mindig csak 20 éves gambiai. Az új edzőnél minden meccsen pályára lépett eddig, az Aue ellen pedig megkapta addigi legnagyobb lehetőségét, 26 percet. Bakery élt is vele, megszerezte élete első profi  gólját, ráadásul 3 pontot érőt! 

 nach-seinem-ersten-profi-tor-kniet-bakery-jatta-in-aue-betend-auf-dem-rasen-.jpg

A csapat sportigazgatója, Ralf Becker így kommentálta: "Sok rövid bevetése alatt Bakery úgy teljesített, hogy újabb rövid bevetéseket érdemelt ki. A i-re a pontot pedig Auéban tette fel góljával, bizonyítva ezzel, hogy helye van a csapatban." A gólvadász, Pierre-Michel Lasogga mellett Jatta az egyik nagy nyertese az edző cserének. Sebességével és robusztus testalkatával a HSV kezdő balszélsőjévé vált, kiszorítva a legjobb 11-ből a japán Tatsuya Ito-t, vagy épp az új német csodagyereknek is kikiáltott Fiete Arp-ot. A hétfői Union Berlin elleni rangadón már 90 percet töltött a pályán és a hazaiak talán legjobbja volt a támadó harmadban.

hsv-vor-koeln-mit-remis-ueber-union-berlin-zurueck-an-spitze.jpg

Jatta szerződése a 2018/2019-es szezon végéig szól csak, de mi lesz azután? "Nagyon örülünk Bakery fejlődésének és reménykedünk benne, hogy teljesítménye egyre javulni fog. Biztos vagyok a közös egyezség megszületésében, és Bakery maradni fog Hamburgban"-nyilatkozta Ralf Becker. Már 2017 nyarán találkozott az akkori sportigazgató, Jens Todt, Bakery Jatta képviselőivel az esetleges szerződés hosszabbítás ügyében. A tárgyalások jól haladtak, számokról is esett szó, de a Hamburgnál oly gyakori személyi válságok ebbe is beleszóltak, így nem született megállapodás, Jatta szerződése pedig másodlagos problémává vált.

Nagy erőfeszítések árán Jatta visszaküzdötte magát a csapatba, amelyről edzője, Wolf, így vélekedett: "Hétről hétre impresszív teljesítményt nyújt az edzéseken, bárki példát vehetne róla. Most kell nagyon figyelnie és nem elkényelmesednie. Ha továbbra is így teljesít, nagyon jó játékos válhat belőle, aminek nagy hasznát venné az egész csapat".

Idei játéka és szereplése alapján akár már télen megkezdődhetnek az újabb tárgyalások a szerződése meghosszabbításáról. Ez lehet az újabb lépcső Bakery Jatta történetében. Az árva, gambiai menekült fiúnak, aki Bundesliga szereplésig, és profi gólig jutott.

Budai Márton

Szólj hozzá

foci labdarúgás 2018 HSV Hamburger SV Bundesliga 2 Bakery Jatta