2018. nov 13.

Újra birkózó vb Budapesten

írta: budaimarton15
Újra birkózó vb Budapesten

2013 után öt évvel ismét Budapest látta vendégül a birkózó világ legjobbjait. Október 20. és 28.-a között a Papp László Sportarénában zajlottak a 2018-as világbajnokság versenyei. A három fogásnem küzdelmeit először a szabadfogásúak és a nők kezdték, majd az utolsó négy nap következett a kötöttfogás, a magyarok legeredményesebb szakága.

1151389_original_1.jpg

Magyarország éremnek is örülhetett a női szakágban, hiszen Barka Emese 57 kilogrammban (olimpiai súlycsoport!) felállhatott a dobogó legalsó fokára. A magyar birkózósport egyetlen női világbajnoka, Sastin Marianna, nyolc hónappal gyermeke születése után szintén bronzéremért birkózhatott, ott azonban alulmaradt indiai vetélytársával szemben. Másik ötödik pozíciónkat Németh Zsanett szerezte, aki az elveszített elődöntő után sérülése miatt a bronzmeccsre már nem tudott kiállni. A női szabadfogás versenyeiben, a hagyományokat és a következő olimpiát is figyelembe véve, a várakozásoknak megfelelően a japán hölgyek domináltak, hiszen négy aranyérmet is szereztek.

olejnik-1022-1024x683.jpg

A férfi szabadfogás küzdelmei során sajnos mi magyarok nem ünnepelhettünk érmet, ám egy ötödik helyet sikerült elcsípnie az ukránból lett magyar Olejnik Pavlonak a 97 kilósok közt (szintén olimpiai súlycsoport!).  Ebben a szakágban is teljesült a papírforma, hiszen Oroszország végzett a ponttáblázat élén, igaz az Egyesült Államok mindössze 28 ponttal maradt el tőlük, köszönhetően hét érmesüknek.

bacsipeter-3.jpg

A világbajnokság végére maradtak számunkra a legizgalmasabb és legjobban várt versenyek, a férfi kötöttfogás versenyszámai. Bácsi Péter 35 évesen ismét régi önmagát idézve egészen a döntőig menetelt hazai közönség előtt, majd a döntőben a török Emrah Kus-t is legyőzve megszerezte a világbajnoki címet! 2014 után már másodszor jutott a dobogó tetejére, igaz ezúttal nem olimpiai súlycsoportban, hanem a 82 kilósok között.

unfktkqturbxy83owvhmzixmmqymgq5zdu4ztjhnwu5mwqxntlimjy0yy5qcgvnkpudamymzqzlzqdakwxnaxtnabw.jpg

Szintén az első kötöttfogású döntős versenynapon birkózott szintén második világbajnoki aranyáért Korpási Bálint is, ám ő alulmaradt a címvédő német, Frank Stäblerrel szemben. Korpási 2015 óta minden világversenyen a dobogóra állhatott, ez a sorozat idén sem szakad meg!

lorincz-t-ezust.jpg

A zárónapon is szurkolhattunk magyar versenyzőnek. Az olimpi ezüstérmes Lőrincz Tamásnak sikerült a döntőbe jutás, azonban ott sajnos kikapott az orosz Alekszandr Csehikintől, így nem sikerült megkoronáznia sikeres pályafutását. Szöcsinek köszönhetően azonban Magyarország újabb olimpiai súlycsoportban, 77 kilogrammban szerzett értékes helyezést. Kiss Balázsnak összejött az éremmeccs, miután a vigaszágon visszabirkózott a bronzmérkőzésre, ám ott alulmaradt, így ő egy ötödik hellyel gyarapította pontjaink számát. A kötöttfogású szakág pontversenyében szintén az orosz válogatott dominált, a második helyen viszont Magyarország végzett, köszönhetően három döntős szereplésünknek.

 

Összességében Magyarország az éremtáblázat hatodik helyén zárt, négy éremmel. Az olimpiai súlycsoportokban egy ezüst- (Lőrincz Tamás) és egy bronzérmet (Barka Emese) nyertünk. Németh Zsanett, Sastin Mariann, Olejnik Pavlo és Kiss Balázs pedig ötödik helyen zártak, amelyekért két múlva Tokióban már olimpiai pontot is adnának.

Képek forrása: google.com

Budai Márton

Szólj hozzá

világbajnokság birkózás 2018 Budapest budapest 2018