2018. aug 06.

Francialecke a mezőnynek

írta: budaimarton15
Francialecke a mezőnynek

A sprint előtti kedvezőtlen pozíció sem akadályozta meg Julian Alaphilippe-et (Quick-Step Floors), hogy Bauke Mollemát (Trek-Segafredo) maga mögé utasítva megnyerje a San Sebastian-i egy napost. Ahogy a francia a gázra lépett 228 megtett kilométer után, holland ellenfele nem tudta átvenni a támadást, így a Tour de France pöttyös trikósáé lett a spanyol klasszikus. A dimbes-dombos verseny 38. kiírását megnyerő Alaphilippe és a második Mollema mögött 16 másodperccel lemaradva érkezett egy nyolcfős üldözőcsoport. A sprintet a francia bajnok Anthony Roux nyerte, így felállhatott a dobogó legalsó fokára.

julian-alaphilippe-san-sebastian-podium-_amaia-zabalo-getty-images_1.jpg

"Tudtam, hogy fekszik nekem a pálya, de a győzelemről álmodni sem mertem. Egy hosszú és kimerítő Tour de France után nagyon fáradt voltam, de sikerült jól beosztanom a megmaradt erőmet" - nyilatkozta a nap embere.

Alaphilippe már a mindent eldöntő sprint előtt is bizonyította, hogy a mezőnyben ő a legerősebb és a legagresszívabb. Jó nyolc kilométerrel a vége előtt a Murgil Tontorra meredek emelkedőjén támadott, lehagyta ellenfeleit, és felzárkózott az addig vezető Mollemára, aki nem sokkal azelőtt honfitársát, Antwan Tolhoek-et (LottoNL-Jumbo) előzte meg. Az emelkedőt követő lejtmenetben Mollemának mindent meg kellett tennie, hogy nagy nehezen tartani tudja Alaphilippe hátsó kerekét. A duó közel egyperces előnyt dolgozott ki a legközelebbi üldözőkkel szemben, ami elég volt az utolsó sík kilométerre, hogy a két vezető kerékpáros egy kis játékba is belemehessen. Ám Mollema nem volt játékos hangulatban és főleg erőben, tudta, hogy sprintben esélye sincs lehagyni a Quick-Step franciáját. Na de ne szaladjunk ennyire előre.

A verseny kezdetén egy hat fős szökevénycsoport alakult ki, amit ProContinental csapatok versenyzői alkottak. A szextett előnye már 8 perc is volt, de a Jaizkibel (7,3 km 6,0%) második megmászása előtt 70 km-re a befutótól a Sky vezette főmezőnye 1,5 percre megközelítette őket. A hegyen a francia Cyril Barthe-t (Euskadi-Murias) leszámítva minden szökevényt "levadásztak". Egészen a negyven kilométeres kapuig tartott ki az előny, amikor a WorldTour csapatok elit versenyzői az első akciókkal próbálkoztak.

Még az Alto de Arkale emelkedő (2,6 km 6,2%) előtt megindult Ian Boswell (Katusha-Alpecin), Konstantin Siutsou (Bahrain-Merida) és Winner Anacona (Movistar). A hegyen további top-versenyzők szakadtak el a mezőnytől, többek közt a Tour de France ötödik Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo). A hegyi menők csoportját a hegycsúcs előtt még megtámadta Pierre-Roger Latour (Ag2r La Mondiale), így ő ért fel először, ám lejtmenetben őt is utolérték.

Kevéssel azután, hogy a mezőny beért az utolsó, 17 kilométer hosszú körre San Sebastian városába, az első sorokban kialakult egy nagy bukás, amibe sokan, köztük neves versenyzők is belekerültek, többek közt Tony Gallopin (Ag2r La Mondiale), Jay McCarthy (Bora-Hansgrohe), Gorka Izagirre (Bahrain-Merida) és Primoz Roglic (LottoNL-Jumbo) is. A legnagyobbat azonban Egan Bernal (Sky) és Mikel Landa (Movistar) este, mindketten a földön maradtak mozdulatlanul, míg a mentők meg nem érkeztek.

Ezután megnyugodott a mezőny és elkezdett erőt gyűjteni az utolsó hegyre. A nap hegye az Alto de Murgil Tontorra (2,6 km 7,6%) volt, ahol az Astana és a Trek-Segafredo ment tempót. 1,3 km-rel a csúcs előtt Antwan Tolhoek támadott és jelentősebb előnyre tett szert, de a hegy 18%-os részét ő is megérezte, ahogy a grimaszai is mutatták. A fiatal hollandot 500 méterrel az emelkedő vége előtt utolérte Rudy Golard (FDJ-Groupama), majd később Bauke Mollema is. Ezután azonban megindult a Tour de France hegyi trikójának nyertese, Julian Alaphilippe, aki utolérte az elől lévőket, majd rögtön az élre állt. A hegycsúcson Alaphilippe és Mollema értek át először, 20 másodperces előnnyel kezdték meg a lejtmenetet San Sebastian tengerpartjára.

1533400885_1_max.jpg

Egészen 1 km-ig nem taktikázott a vezető páros, ahol Alaphilippe még utoljára intett Mollemának, hogy ő is vezessen, ami csak rövid ideig tartott. Ezután a holland ráállt a francia hátsó kerekére azonban nem bírta erővel, így Tour hegyi királya magabiztosan nyerte a sprintet és ezzel együtt a 38. San Sebastian-i egy napos versenyt. Honfitársa, Anthony Roux (FDJ-Groupama) érkezett meg harmadikként 16 másodperces hátránnyal.

Szólj hozzá

kerékpár 2018 Julian Alaphilippe Etixx Quickstep