2018. jún 18.

James Rodríguez: kulcs a Bayern München 27. bajnoki címéhez

írta: budaimarton15
James Rodríguez: kulcs a Bayern München 27. bajnoki címéhez

Carlo Ancelotti volt az, aki Bajorországba csábította a kolumbiai sztárt tavaly nyáron a Real Madridból. Így mikor az olasz edzőt már szeptember végén menesztették, elkerülhetetlenül is kérdések merültek fel a dél-amerikai müncheni szerepével kapcsolatban. Lesz-e jövője a volt madridi edzője nélkül is Münchenben? A visszatérő Jupp Heynckes terveiben szerepel-e Rodríguez?

A válasz egyértelműen igen. Nem sokáig tartott a 26 éves sztárnak, hogy a Bayern egyik legfontosabb fogaskerekévé váljon. Kreativitást és kiszámíthatatlanságot adott a középpályának, ezzel még magasabbra emelve a német rekord bajnok szintjét.

"Nagyon jól beilleszkedett, jelenlegi formája pedig áldás számunkra"-mondta Heynckes februárban. "A Real Madridban nem kapta meg azt a játékidőt, amit egy ilyen kaliberű játékos megérdemel és úgy érzem boldog lesz Münchenben. Ez számára nem könnyű, hiszen hozzá kell szoknia egy új országhoz, kultúrához, nyelvhez és élethez".

1151389_original.jpg

James gyorsan megszokta a Bundesligát, mind a pályán, mind a pályán kívül. Szabadidejében többször is járt a Bayern fan clubban Hopferbachban és nagy hangsúlyt fektetett német nyelvtudásának fejlesztésére.  A támadó középpályás mindent megtett, hogy beilleszkedjen és hozzásegítse az ötszörös címvédőt a zsinórban hatodik bajnoki győzelemhez.

A Bundesligában 23 meccsen lépett pályára, ezalatt 7 góllal és 11 gólpasszal járult hozzá a bajor sikerekhez. Érdekesség, hogy 11 asszisztját 7 különböző játékostársának osztotta ki. Átlagban 22 percenként eltalálta a kaput egy-egy lövésével, miközben rendkívül jónak számító, 89%-os pontossággal passzolt. Taktikai tudását mutatja, hogy ezeket a kiváló statisztikákat a kolumbiai válogatottnál megszokott támadó szerepéhez képest egy jócskán hátrébb tolt pozícióból oldotta meg Münchenben.

"Hasonló helyen játszottam Carlo Ancelotti és Zinadine Zidane keze alatt Madridban"-magyarázta James. "Ebben a pozícióban sokkal több lehetőségem van, szabadabban játszhatok. A pálya több területén is otthonosan mozgom, ez köszönhető kolumbiai szövetségi kapitányomnak Jose Pekermannak is, aki sokszor nagyon elől, második csatárként játszat, vagy éppen a balszélen".

James két éves kölcsönszerződéssel került a Bayernhez a Realtól, de idei teljesítményét látva nehezen elképzelhető, hogy a bajorok 2018/2019-es szezon végéig várnának vásárlási joguk érvényesítésével. A megállapodás szerint mindössze 42 milliót kellene a madridiaknak fizetni, hogy Rodríguez továbbra is a csapat szolgálatában maradjon. Ez az összeg mai viszonyok közt igen kedvező, több szakértő szerint a kolumbiai a megadott ár kétszeresét is érheti.

"Nagyon jó döntés volt James leigazolása"-nyilatkozta Karl-Heinz Rummanige, a Bayern München vezérigazgatója. "Teljesen elégedettek vagyunk fejlődésével és mutatott teljesítményével, különösen mióta Jupp Heynckes ismét átvette a csapat irányítását".

A legfélelmetesebb az egészben? James még nem érte el pályafutása csúcsát. "Jól játszik, de játszhat jobban. Ezt neki is megmondtam, véleményem szerint még nagyon sok van benne"-szögezte le Jupp Heynckes.

Kolumbia június 19-én magyar idő szerint délután 2-kor kezdi meg szereplését a labdarúgó világbajnokságon Japán ellen. Rodríguez ismét egy nagy tornán bizonyíthat, a csoport körben rögtön müncheni csapattársa, Robert Lewandovski ellen. Kíváncsian várhatjuk, hogy a 2014-es világbajnokság aranycipőse megvédi-e címét és meddig tudja vezetni hazája nemzeti tizenegyét Oroszországban.

17778566_a5f69a5e51352876e753e20e5392d612_wm.jpg

Budai Márton

Forrás: bundesliga.com, youtube.com, google.com

Szólj hozzá

foci labdarúgás 2018 Kolumbia Bayern München James Rodríguez