2018. már 14.

Pyeongchang 2018, szurkolói szemmel

írta: budaimarton15
Pyeongchang 2018, szurkolói szemmel

Az idei téli olimpia versenyeit egy hétig élvezhettem a helyszínen, Dél-Koreában. A versenyek 7. napján érkeztünk Szöulba, ahol természetesen már a repülőtéren is mindenhol a kabalafigurák -Soohorang, a tigris és Bandabi, a medve (paralimpia kabalája)- mutatták az utat. A legnehezebb feladatot természetesen az átállás jelentette, első nap kóvályogtunk a városban, az alvás elkerülése szinte lehetetlennek tűnt.

Másnap már utaztunk a jeges versenyek helyszínére, Gangneungba. A város a Koreai-félsziget keleti oldalán, jó 250 km-re fekszik Szöultól, de a koreai szuper expressznek köszönhetően szűk két óra alatt oda is értünk. A vonatozáshoz tartozik, hogy kint töltött hét alatt mindössze egyszer késett vonat, összesen 3 percet.

A Kanada-Csehország  férfi jégkorong csoport mérkőzésével "melegítettünk" az esti short track döntőkre a Gangneung Hockey Centerben.

dsc_0219.jpg

A meccs igazán színvonalas volt, a hazai bajnoksághoz szokott néző fantasztikus megoldásokat és sebességet láthatott. A nap további részét az Olimpiai Park bejárásával töltöttük, ami ezúttal is tele volt a különböző szponzorok, országok sátraival, épületeivel. Az elmaradhatatlan szponzorfaluban feltűnt többek közt a 2020-as tokiói olimpiát népszerűsítő stand is.

dsc_0244.jpg

Az esti programban a számunkra legnagyobb érdeklődéssel várt rövidpályás gyorskorcsolya versenyekre látogattunk. A futamok előtt még volt időnk egyeztetni Vásárhelyi Tomival az aznapi esélyekről és a kulisszák mögötti világ rejtelmeiről is. Mi szurkolóként mindent megtettünk a minél jobb eredmény eléréséhez, ennek eredménye két döntős- és egy pontszerző helyezés volt Jászapáti Petrának és Liu Shaolin Sándornak köszönhetően. A versenyeknek helyszínt adó létesítmény, a Gangneung Ice Arena teljesen megtelt, hiszen a hazai szurkolók számára a short track a legsikeresebb és egyben  a legnépszerűbb sportág. A teltháznak köszönhetően meglepően jó hangulatban zajlottak a futamok.

dsc_0246.jpg

A következő nap havas esemény következett, méghozzá a férfi biatlon 15 km tömegrajtos verseny, ahol fantasztikus verseny alakult ki Martin Fourcade és Simon Schempp közt. Végül célfotó döntött a francia sztár javára. Az Alpensia síközpontban tartott versenyszám során éreztem azt a hideget, amivel korábban a sajtó riogatott. A lelátón eltöltött két óra kemény kihívás volt, de az izgalmak mindenért kárpótoltak.

img_1190.JPG

Az olimpia második hetét mi Szöulban kezdtük, de itt sem maradtunk ötkarikás élmény nélkül. Az 1988-as nyári olimpiai két központját jártuk be, köztük a mai napig rendben tartott és sportolásra is használt Olimpiai Parkot. De nem maradhatott ki az olimpiai uszoda sem, ahol Egerszegi Krisztina, Darnyi Tamás és Szabó József is diadalmaskodott. Az Olimpiai Stadion környékén több szobor és kiállítás is megőrizte az 1988-as bajnokok emlékét.

dsc_0430.jpg

A keddi napon ismét Gangneungba utaztunk, ahol a női rövidpályás gyorskorcsolya váltóra várt a B-döntő. A versenyek előtt a helyi konyha különlegességeivel ismerkedtünk és nem kellett csalódnunk, talált mindenki magának kedvező fogást. A short track döntők során láthattuk az egész internetet meghódító észak-koreai szurkolói csoportot is. A női váltók versenye hihetetlen izgalmakat hozott: a B-döntőt világcsúccsal nyerte Hollandia, Magyarországot megelőzve. Az A-döntő hivatalos eredményére a befutó után hosszú perceket kellett várni, majd megszületett az ítélet: Dél-Korea olimpiai bajnok, Olaszország ezüstérmes, a B-döntős Hollandia bronzérmes és Magyarország megszerezte a nagyon értékes negyedik pozíciót!

dsc_0643.jpg

Az utolsó nap számunkra havas eseményt tartogatott, méghozzá a női lesiklást. A vadonatúj jeongseoni sípálya messzebb esett a többi létesítménytől, emiatt a vasútállomástól hosszabb buszozás várt ránk. De megérte a hosszú utat a remek verseny, és a szikrázó napsütés;  az olasz Goggia diadalmaskodott, legyőzve Lindsey Vonnt!

dsc_0679.jpg

Az olimpia krónikájához tartozik, hogy több külföldi ismerősömmel is találkoztam, akiket mind a Nemzetközi Olimpiai Akadémia görögországi táborában ismertem meg. Köztük volt a svéd ház egyik önkéntese Kerim Sehovic és a Gangneung Ice Arena vezető koordinátora, Yuna Lee is. Ezek a találkozók is az olimpiai szellemiségét bizonyítják: a sportszerető embereket a világ legtávolabbi pontjairól is összehozza.

pyeong.jpg

A pyeongchangi téli olimpia nagyon sikeres volt, a koreai emberek nagyon kedvesek és segítőkészek voltak. Az olimpiai versenyekre az utazás, a rendezvények, a rendezvényekre való bejutás, a tájékoztatás kifogástalan volt, mindez párosult a koreaiak vendégszeretetével...egy életre szóló élménnyel gazdagodtam!

Budai Márton

dsc_0691.jpg

 

 

Szólj hozzá

olimpia jégkorong biatlon alpesi sí 2018 gyorskorcsolya téli olimpia short track Olimpia Pyeongchang2018