2018. feb 10.

Pyeongchang 2018, a téli olimpia szupersztárjai

írta: budaimarton15
Pyeongchang 2018, a téli olimpia szupersztárjai

Magyarországon elsősorban a nyári olimpia sportágai és szupersztárjai a népszerűek, nem pedig a havas és jeges versenyeken parádézó sportolók. A Pyeongchang-i játékok első napja után érdemes megismerkedni a lehetséges hősökkel!

mikaelaglobesmain.jpg

  1. Mikaela Shiffrin

A női alpesi sízés jelenlegi legnagyobb sztárjaként emlegetik és sokan már Lindsey Vonn méltó örököseként tekintenek rá. A coloradoi születésű síző először 2011-ben hívta fel magára a figyelmet, amikor megnyerte a műlesikló számot az amerikai bajnokságon. A következő szezonban pedig már a felnőttek közt állhatott világkupa dobogóra. 2013-tól 2017-ig egy szezont leszámítva minden évben megnyerte a műlesiklás szakági világkupáját. Tavaly óriásműlesiklásban a második helyen zárt, ezzel elég pontot szerezve az összetett világkupa győzelemhez. A 22 éves versenyző emellett háromszoros világbajnoknak is mondhatja magát, Szocsiban pedig megnyerte kedvenc számában az olimpiát! Pyeongchangban mind az öt versenyen rajthoz, így jó eséllyel gyarapítja majd érmei számát!

mikaela-shiffrin-near-fall.gif

marcel-hirscher.jpg

  1. Marcel Hirscher

A férfiaknál az osztrákok versenyzője számít talán a legismertebb és legsikeresebb versenyzőnek a jelenlegi mezőnyben. Hatszoros világbajnoknak mondhatja magát a most 28 éves sportoló, de hasonlóan szép sikereket tudhat magáénak a világkupa sorozatban is. Hat szezonban hódította el az összetett győzelemért járó kristály gömböt! Ráadásul egymást követő hat évben, amire korábban nem volt példa. Négyszer-négyszer pedig megnyerte a műlesikló és az óriásműlesikló sorozatot is. Szocsiban dobogóra állhatott, de nem tudta megszerezni a hőn áhított olimpiai bajnoki címet, meg kellett elégednie az ezüstéremmel. Shiffrinhez hasonlóan ő is indul mind az öt versenyszámban Pyeongchangban, az osztrákok pedig joggal bizakodnak a legfényesebb érem megszerzésében!

skier-drone.gif

160113152831-aksel-lund-svindal-jump-jpg-super-169.jpg

  1. Aksel Lund Svindal

A norvég versenyző is az alpesi sí egyik legnagyobb sztárja. Noha "csak" 3 olimpiai éremmel rendelkezik, ő a lesiklás egyik legnagyobb esélyese. A 35 éves Aksel 5 világbajnoki győzelme mellé begyűjtött 34 világkupa futam elsőséget is 2003 óta tartó karrierje során. 2007-ben és 2009-ben megszerezte a kristály gömböt is, emellett pedig kilenc szakági sikere is van, öt ezekből lesikló versenyszámban. A téli olimpia egyik legnézettebb versenyszámának így ő az egyik legnagyobb esélyese, az idei szezonban már három futam győzelme van, ami jó előjel a dél-koreai megmérettetésre! A lesiklás mellett super-g-ben is mindenképpen számolni kell vele, így nem lenne meglepetés egy újabb olimpiai bajnoki cím megszerzése.

bjoergen4317modicanf.JPG

  1. Marit Björgen

Mindenidők legsikeresebb sífutónője még nem gondolkodik a visszavonuláson, ezúttal is rajthoz áll az olimpián! 2003-ban kezdte meg páratlan éremkollekciójának összeállítását, amikor megnyerte első világbajnokságát, amelyet 17 újabb követett. Érdekes módon először "csak" 2010-ben, Vancouverben  sikerült az olimpiai játékokat is megnyernie, igaz rögtön három arannyal gazdagodott. Ezt a teljesítményt meg tudta ismételni Szocsiban is, így hat elsőséggel vágott neki ma reggel a 15 kilométeres síatlon versenynek. Itt viszont az ezüst jutott csak neki, hiszen legnagyobb riválisa, a svéd Charlotte Kalla ért leghamarabb a célba. A norvég sífutó királynőnek azonban van lehetősége gyarapítani érmeinek számát, ugyanis további versenyszámokban indul Pyeongchangban!

lb_gettyimages-634885748.jpg 

  1. Martin Fourcade

Franciaország zászlóvivője volt a megnyitó ünnepségen, nem is érdemtelenül. A biatlon talán jelenlegi legnagyobb sztárja ugyanis 25 érmet szerzett már világbajnokságokon, amelyek közül tíz arany volt! Szocsiba a biatlon versenyek legeredményesebb versenyzője volt  2 arany- és 2 ezüstéremmel. Ha világkupa versenyeket is megnézzük, egyértelművé válik mindenki számára, hogy miért is tőle várja a francia delegáció a legszebb sikereket. 153 alkalommal állt dobogón nemzetközi felnőtt versenyen, ezekből 130 egyéni számban sikerült számára. Pyeongchangban igyekszik túlszárnyalni négy évvel ezelőtti teljesítményét, váltókkal együtt hatszor szólhat Fourcade-nek a Marseilles a dél-koreai hegyek közt!

odczny5qji1mthzjtv48ihqkya5feisqtqoivkywedcthy0qvb07iqijkwtqgwbxak9_swdglicbqyxkds5_dfbodk4grmeuex0.jpg

  1. Kamil Stoch

A lengyel síugró volt a 2014-es Szocsi téli olimpia sztárja: megnyerte mindkét egyéni versenyszámot, a csapattal pedig a negyedik helyen végzett. Pyeongchangba is hasonló céllal érkezett, de a mai döntők után kiderült, hogy nem tudja megvédeni címeit: normál sáncon a negyedik helyen végzett. Nagy sáncon azonban még javíthat, saját bevallása szerint pedig a csapat aranyért érkezett Dél-Koreába. Az olimpia előtt egy hónappal rendezték a legfontosabb síugró versenysorozatot, a négysánc versenyt, amelyet Stoch a tavalyi győzelme után idén is megnyert, ráadásul mind a négy állomáson a lengyel diadalmaskodott! Ilyenre utoljára Sven Hannawald volt képes 2001-ben! Kamil Stoch minden bizonnyal mindent meg fog tenni, hogy a fennmaradó két versenyszámban diadalmaskodjon, ez lehetséges az utóbbi hónapokban mutatott formáját látva!

tumblr_on2o35qakg1tfh61ko2_400.gif

letoltes_2.jpg

  1. Sven Kramer

A holland nemzeti sport egyik legsikeresebb képviselője, aki idén sem akar lassítani! 2006-ban Torinóban szerezte első olimpiai érmét, majd aranyat nyert Vancouverben és Szocsiban is 5000 méteren. A dominanciáját azonban az összetett világbajnoki győzelmek jelzik talán a legjobban: 2007 és 2017 között kilenc alkalommal ő lett a világ legjobb gyorskorcsolyázója! Két évben nem az ő nyakába került az arany, ezekben az években Kramer kihagyta a világbajnokságot. Az összetett sikerek mellett természetesen a különböző távokon is szorgoskodott, 19 világbajnoki arannyal rendelkezik különböző versenyszámokban. Az 5000 méter a kedvenc száma, amelyben Pyeongchangban is ő a fő esélyes. De nem lenne meglepetés, ha más távon is érmet sikerülne szereznie!

sochi-olympics-ski-jumping-men_jpeg-02907.jpg

+1 Noriaki Kasai

A japán legenda a nyolcadik olimpiáján indul, amellyel történelmet írt. Övé a legtöbb téli olimpiai részvétel a történelem során. Azonban olimpiai aranyérmes sohasem volt. 1994-ben Lillehammerben ezüst érmet nyert nagysáncon, majd húsz évvel később Szocsiban meg tudta ismételni ezt az eredményt, 41 évesen! Azóta is folyamatosan versenyez, és ha a hírek igazak, még nem gondolkodik a visszavonuláson. Több rekordot is tart természetesen, amelyek közül az 537 világkupa indulás jelzi legjobban Kasai nagyságát. Pyeongchangban már azzal történelmet írt, hogy elindult, de nagysáncon lehet esélye megdönteni saját maga által Szocsiban felállított rekordot: ő lehet minden idők legidősebb téli olimpiai érmese!

tumblr_inline_n1cuvnhrxv1rc12ae.gif

Képek forrása: google.com

Budai Márton

Szólj hozzá

olimpia olimpiai sífutás biatlon alpesi sí síugrás 2018 gyorskorcsolya téli olimpia Sven Kramer Martin Fourcade Marcel Hirscher Mikaela Shiffrin Pyeongchang2018 Marit Björgen Aksel Lund Svindal Kamil Stoch Noriaki Kasai