2018. jan 23.

Nemzetek Ligája - Egy új korszak kezdete?

írta: domokos96
Nemzetek Ligája - Egy új korszak kezdete?

Lassan az UEFA és a FIFA is kifogy a rokonértelmű szóösszetételekből, amelyek első tagja az esemény résztvevőit (világ-, Európa-, Bajnokok-, klub-, nemzetek-), a második pedig az esemény típusát (-liga, -bajnokság, -kupa) hivatott jelölni. Ezúttal – mintha az Éhezők Viadalából merítettek volna ihletet – a Nemzetek Ligája elnevezést választották a legújabb európai versenysorozathoz, melynek sorsolását holnap tartják Lausanne-ban. Lássuk, mit kell tudni pontosan az újításokról!

Mi változott?

Ha minden a régiben maradt volna, akkor a 2020-as EB selejtezői 2018 szeptemberében kezdődnének, és több mint egy éven át húzódnának, így azonban 2019 márciusától, tíz válogatott meccsnap alatt lemennek. Helyette idén szeptemberben, októberben és novemberben Nemzetek Ligája fordulókat rendeznek.

naptar_uefa.jpg

Miért kellett a változtatás?

Az UEFA szakértőit idézve: „Az UEFA Nemzetek Ligája több tétmeccs lehetőségét adja a csapatoknak, valamint barátibb naptárat és rendszert ad a válogatott megmérettetéseknek.” A vezetőknek 2011 óta nem titkolt szándéka, hogy háttérbe szorítsák a barátságos válogatott mérkőzések unalmas sorát. Ez nem azt jelenti, hogy mostantól lőttek a felkészülési meccseknek, de jóval ritkábbak lesznek az Anglia–Liechtenstein vagy a Spanyolország–San Marino találkozók. Ezzel együtt a legjobb országoknak több lehetőségük lesz az egyéb meccsekre, míg a kisebbek főleg egymással küzdhetnek, mivel az alsóbb osztályokban többen tömörülnek majd, mint elöl. Egy szó, mint száz: cél az, hogy oroszlán az oroszlánnal, egér az egérrel vívjon minél izgalmasabb küzdelmet a pályán.

Hogyan működik a rendszer?

Az 55 európai válogatottat négy osztályba sorolták (A,B,C,D), amelyeket a 2017 októberi UEFA-koefficiensek alapján válogattak ki. Az osztályokon belül négy-négy csoport lesz, értelemszerűen az A- és B-osztályban négy darab hármas, a D-ben négy darab négyes, míg a C-ben egy hármas és három négyes. A csoportok győztesei – osztályonként négy csapat – a következő kiírást már az eggyel feljebb levő osztályban kezdheti. Az egész Liga megkoronázása egy négyes döntő lesz 2019 júniusában az A-osztály legjobbjainak részvételével. A Nemzetek Ligáját kétévente rendezik, tehát 2018 után csak 2020-ig kell várni a következő megmérettetésre. Könnyen előfordulhat, hogy írásban már régen követhetetlen a lebonyolítás, a vizuális típusoknak itt a képes magyarázat:

 

 

Mi lesz a régi selejtezős rendszerrel?

Amint azt már említettem, marad minden a régiben, csak 2019. március és november között játsszák a selejtezőket. Minden csoportból a csoportelső és a legjobb csoportmásodik automatikusan kint van az Európa-bajnokságon. Nagyon fontos azonban, hogy a Nemzetek Ligája is segítheti az Eb-re való kijutást. Amennyiben egy ország nem jutott ki a selejtezőkön keresztül, még mindig van esélye, ugyanis a Nemzetek Ligájának minden csoportgyőztes csapata (összesen 16) selejtezhet az Eb-részvételért. Amennyiben a győztes már kvalifikálta magát (ami pl. az A-osztályban igen valószínű), akkor a csoport következő helyezettje kapja meg a lehetőséget, és így tovább addig a csapatig, amelyik a legjobb helyen áll, de még nem jutott ki az Eb-re.

Mi lesz a magyar válogatottal?

leekens_3.jpg

A besorolás alapján válogatottunk a C-osztály első helyére került. Ennek sorsolásakor figyelembe veszik, hogy Norvégiában és Finnországban novemberben már nem játszhatnak mérkőzéseket, de az észt és litván meccsek időpontjait is befolyásolhatja a téli időjárás. Ez azt jelenti, hogy a négy csapatból legfeljebb kettő lehet egy csoportban. A sorsolás után pedig a csapatok egyeztetnek a kezdési időpontokról és helyszínekről. Magyarország tehát a következő ellenfeleket kaphatja:

C-osztály

2. kalap: Görögország, Szerbia, Albánia, Norvégia

3. kalap: Montenegró, Izrael, Bulgária, Finnország

4. kalap: Ciprus, Észtország, Litvánia

Jó lépés volt ez az UEFA részéről?

Egyértelműen. Ha csak a többi sportág példáját vizsgálta az UEFA, rögtön láthatta a rendszer előnyeit. Jégkorongban például igen nagy népszerűségnek örvend a divíziókba rendeződés, talán Magyarország az egyike azon országoknak, amelyek leginkább élvezik ennek előnyeit. Ideje volt hasonló útra lépni futballban is, már csak az a kérdés, hogy meddig működnek párhuzamosan az összekuszált rendszerek.

Amint azt a fenti leírásból megtapasztalhattuk, nem egyszerű átlátni a Nemzetek Ligáját. Ezzel azonban el is fogynak a mérlegen levő negatív érvek. A magyar válogatott újabb ösvényt találhat egy világverseny felé, a szurkolók pedig biztosan kiélezetebb mérkőzéseket láthatnak majd a válogatott szünetekben. Akiknek pedig a játékosok terhelése miatt nem tetszik az ötlet, azoknak sem kell aggódniuk. Nem lett több válogatott szünet, nem lesz több meccs, de valószínűleg jóval kevesebbet kell majd utaznia a sztároknak, mint egy-egy barátságos meccs miatt. És akkor a négyes döntőről még nem is beszéltünk, ami visszaidézhet egy másik kort a szurkolókban, amikor még valóban csak a szűk elit játszhatott rangos trófeákért.

Források:

http://www.punditarena.com/football/alanjflood679/uefa-nations-league-heres-how-it-will-work-the-impact-it-will-have-on-irish-football/

https://valogatott.mlsz.hu/ferfi-a-valogatott/hir/merkozesek/igy-zajlik-majd-a-nemzetek-ligaja-sorsolasa

Szólj hozzá