2018. jan 07.

Orosz bajnokság amerikai módra Pozsonyból

írta: budaimarton15
Orosz bajnokság amerikai módra Pozsonyból

Látogatás a Slovan-Jokerit KHL meccsen

Szlovákiában a jégkorong a legnépszerűbb sportág, legalábbis a nézőszámok alapján egészen biztosan. Míg a focimeccseken a stadionok konganak az ürességtől (leszámítva természetesen a Dunaszerdahelyet), addig a Slovan Bratistlava hokisait rendszeresen 8-9 ezren támogatják élőben hétről-hétre.

dsc_0029.JPG

A szlovák kirakatcsapat ennek megfelelően szintet lépett és néhány jelentős szponzornak is köszönhetően 2012 óta a KHL-ben, vagyis az orosz első ligában játszik. 2014-ben egyszer már jártam a szlovák fővárosban KHL rendezvényen, de az All-star gála volt, így elérkezettnek láttam az időt egy alapszakasz meccs látogatására is, megtapasztalni a „hétköznapi” hangulatot.

dsc_0027.JPG

December 30-án a Slovan a bajnokság harmadik helyén álló finn Jokerit Helsinkit fogadta. Időben érkeztem a 10 055 férőhelyes Ondrej Nepela Arenához, hogy a büfé kínálatát is ellenőrizni tudjam. A Staropramen sör már jól indított, és az 1,70 eurós sültkolbász koronázta a rögtönzött vacsorát. A show már 15 perccel a tervezett kezdés előtt elkezdődött az Amerikából már jól ismert fényjátékkal, a színvonal pedig meglepően jóra sikeredett, percekig le tudta kötni a hoki fanatikusok figyelmét is. A produkció pedig folytatódott: ünnepélyes keretek közt visszavonultatták a korábbi szlovák sztár, Richard Kapus 18-as mezszámát. Szintén a tengerentúlról már ismert zászlófelhúzás formájában, amelyet beszédek és videóbejátszások előztek meg. A meccs előtti felvezetés, a mez visszavonultatás, a karácsonyi mezek, a zene összeállítás és a szünetek programjai is idézték az NHL-t, amely mutatja az orosz szervezet törekvéseit: igyekeznek körítésben is utolérni a világ legjobb jégkorong bajnokságát, nem csak a játék színvonalában.

dsc_0028.JPG

A mérkőzés szinte végig izgalmas volt, ami meglepett, hiszen a tabellán elfoglalt helyezés nem ezt vetítette előre (Nyugati-konferencia: Jokerit 3., Slovan 12.). A hazaiak végül 3-2-re diadalmaskodtak, jókora örömet okozva teltházas csarnok közönségének. A játék sebessége egészen félelmetes volt, össze se lehet hasonlítani az EBEL-ben játszó Fehérvár meccseivel, de sajnos a magyar válogatott VB teljesítményével sem. Ez azonban nem meglepő, ha a kereteket vizsgáljuk: több finn és szlovák válogatott is a jégre lépett, a légiósok pedig mind Kanadából, az Egyesült Államokból vagy épp Oroszországból érkeztek. A jégen tehát a legnagyobb hoki nemzetek játékosait láttam, és nem lebecsülve a Magyarországon légióskodókat, de valószínűleg magasabb színvonalat is képviselnek, mint a Fehérváron, Miskolcon vagy Dunaújvárosban játszók. Októberben jártam Európa egyik legjobb bajnokságának, a cseh Extraliga egyik összecsapásán, ahol lenyűgözött a meccs sebessége, de az sem tudta lekörözni a KHL-ét. Pozsonyban 60 percig változatlan volt a játék intezitása, a passzok ugyanolyan pontosak voltak, mint az első másodpercekben.

dsc_0033_2.JPG

A szurkolásról is érdemes megemlékezni. Magyarországon is kiemelkedő a jégkorongos közeg és ez így volt Pozsonyban is. A kb 100 fős kapumögötti hazai „ultra” csoport végigénekelte a meccset és több rigmushoz, dalhoz is csatlakozott a több ezer másik néző is. A legnagyobb élmény azonban a Helsinkiből érkező 50 finn szurkolóhoz köt. Már a városban a hóba rajzolva is láttam a nyomukat, majd a beléptetésnél találkoztam jó pár sálas, mezes Jokerit fanatikussal.

dsc_0018.JPG

dsc_0031.JPG

Volt köztük öreg, fiatal, férfi, nő, nagypapa és babakocsis kisgyermek is. A csarnokban is időnként hallatták hangukat és az egész lelátóra kiterjedő skandálást is indítottak. Az 50 fős finn tábortól érkezett a „Jokerit” kiáltás, amire válaszolt a közel 10 ezer szlovák „Slovan” ordítással, majd kölcsönösen megtapsolta egymást a két csoport.

Mindenkinek csak ajánlani tudom a jégkorong meccsek minden formáját, hazánkhoz legközelebb pedig Pozsonyban láthatunk igazi világszínvonalú csúcshokit. Kifejezetten jó élménnyel gazdagodhat az ember, ami köszönhető a shownak és elsősorban az aréna hangulatának! Reménykedem, hogy néhány év múlva a magyar klubcsapatok is hasonló színvonalon játszanak majd!

Szólj hozzá

beszámoló jégkorong 2018 Pozsony KHL SlovanBratistlava JokeritHelsinki helyszínibeszámoló