2017. dec 04.

Szarajevó 1984.

írta: budaimarton15
Szarajevó 1984.

Október végén Bosznia-Hercegovina fővárosában, Szarajevóban jártunk. A volt Jugoszlávia egyik nagy városa meglepő módon szoros kapcsolatban áll az olimpiák történetével, hiszen itt rendezték a XIV. Téli Olimpiai Játékokat 1984-ben.

img_0849.JPG

Az utazás során természetesen nem maradhatott ki a különböző sportlétesítmények megtekintése sem, így a Zeljeznicar labdarúgó csapatának stadionjával nyitottunk. A magyar sportrajongóknak is ismerős helyszín lehet, hiszen a bosnyák vasutasokkal pár éve a Fradi is összefutott az Európa-ligában, Böde Dani pedig betalált Szarajevóban. Itt tartják minden évben a világ legnagyobb rézfúvós koncertjeit, akiket Emir Kusturica filmjeiből is jól ismerhetünk.

img_0815.JPG

Ezt követte az olimpiai megnyitó helyszíne, az Asim Ferhatoivc Hase Stadion, ahol ma az FK Sarajevo játszik. Itt gyújtotta meg az olimpiai lángot Sanda Dubravcic, horvát műkorcsolyázó!
img_0846.JPG

A séta során meggyőződtünk a szarajevói hegyek meredekségéről, de így szép rálátás nyílt az olimpia legfontosabb helyszínére, a Zetra jégcsarnokra. A  15 ezer néző befogadására alkalmas aréna a műkorcsolya versenyszámainak adott otthont, valamint itt rendezték a jégkorong torna döntőjét és a játékok záróünnepségét is. A csarnok mellett volt a szabadtéri gyorskorcsolya pálya, ahol Hunyady Emese már indult, élete első olimpiáján.

img_0848.JPG

A Zetra csarnok ad otthont a Boszniai Olimpiai Bizottságnak és az olimpiai múzeumnak is, ahol a kiállítást elsősorban az 1984-es játékok ereklyéi, emlékei és kapcsolódó művészeti alkotások adták.

img_0853.JPG

A városi bazárokban is rengeteg szuvenír tárgyat lehetett kapni az olimpia kabalájával, Vuckoval. A hűtőmágnesek és képeslapok száma a Titot ábrázolókkal vetekedett. A sportvilág pedig 2019-ben újra figyel Szarajevóra, hiszen a bosnyák főváros rendezi a téli európai ifjúsági fesztivált, azaz az EYOF-t.

 

Budai Márton

Szólj hozzá

1984 Olimpia Szarajevó