2017. okt 20.

Kevin De Bruyne: varázsló vagy a varázsló pálcája?

írta: domokos96
Kevin De Bruyne: varázsló vagy a varázsló pálcája?

kdb.jpg

Milliomodszor is újranézem, mert még mindig nem hiszek a szememnek. Manchester City - Stoke City, angol bajnoki, tizenkilencedik perc, már vezetnek a hazaiak. Éppen úton van a második gól. De milyen úton.

De Bruyne a számára ideális lőtávon belül üresen kapja a labdát Sanétól, akár a kaput is célba vehetné. Azonban már Pep Guardiola játékosáról beszélünk, kulcsjátékosáról ráadásul, akinek mintha egy póknál is több szeme lenne. Két lépéssel mindenki előtt jár, az asszisztot nem ő adja, mégis ő a sakkmester, aki egy könnyed ütempasszal öt Stoke-védőt mattol.

Mégis szúrja a szememet az a mágikus passz. Nem hiszek a bűvészek szemfényvesztéseinek. Sanétól kapta a labdát, majd egészen a visszapasszig fel sem nézett, egyszerűen nem lehet, hogy látta őt. Akkor mégis mi a magyarázat erre a zseniálisan sikerült labdára?

  1. Mázli. Egyszerűen szerencsés fickó, talán David Silva sejlett fel a perifériáján, neki szánta a passzt, de gyengén sikerült, mégis így lett jó Sanénak, akinek már csak Sterling elé kellett tálalni.
  2. Kizárólag Guardiolának köszönheti, hogy a lábában volt a passz. Ő automatizálta ezeket a mozgásokat edzésen, olyan gyakorlatokat végeztetett a játékosokkal, amikkel bő egy év alatt szinte telepatikus kapcsolat alakulhatott ki De Bruyne és Sané között, előbbi gépként passzolt utóbbinak, mintha csak edzésen lennének.
  3. De Bruyne ösztönös zseni, Xavival, Iniestával, Modriccsal említhetjük egy lapon. Előre érezte Sané mozgását, nem kellett hozzá látnia őt. Egyszerűen előre látta (vagy csak tudta), mi következik, a többit már magától hajtotta végre az aranyat érő láb.

Tehát melyik a helyes válasz? Véletlen találat, telepátia vagy egy fenomén virágzása? Szerintem a három nem zárja ki egymást. Guardiola nélkül ebben a helyzetben valószínűleg lövés következett volna, azonban az új idők új szelei stílusváltást hoztak Manchesterbe, ami De Bruyne zsenialitását különösen előtérbe helyezi, ahogyan ez Barcelonában történt Messivel, Iniestával vagy Thiagóval. Mégsem zárható ki, hogy éppen De Bruyne mellé szegődött a szerencse, de azért érdemes megnézni a City többi gólját is a meccsen, amelyet végül 7-2-re nyertek meg. De Bruyne másik két kulcspasszát ugyanúgy lehetne magasztalni, kivételes formában játszott.

Man City – Stoke 4-2

Man City – Stoke 6-2

Messi és Ronaldo mögött már dörömbölnek az ajtón, élükön ezzel a belga sráccal, aki az elkövetkező években Guardiola jolly jokereként nem csak csapatával nyerhet trófeákat, hanem a szokásos UEFA- és FIFA-gálákról is elhozhatja a fődíjakat.

Szólj hozzá

foci labdarúgás premier league Man City De Bruyne