2016. feb 04.

Vihar előtti csend

írta: domokos96
Vihar előtti csend

dailymail_co_uk_1.jpgViszonylagos csendben zajlott le a téli átigazolási időszak, már ami az európai topcsapatokat, és ligákat illeti. Az elmúlt évtizedben egyre jelentősebb szerepet betöltő játékosügynökök ugyan tető alá hoztak néhány indokolatlanul magas összegű transzfert, de a média figyelmét igazán megragadó igazolásról most nem „gondoskodtak” a klubok. A tél legnagyobb fogása nem is a játékospiacon történt, ugyanis a világ egyik legnagyobb taktikusa, Pep Guardiola a 2016-2017-es szezontól a Manchester City edzője lesz, ami még úgy is a legnagyobb hírértékkel bírt, hogy a spanyol tréner Angliába való költözése gyakorlatilag nyílt titok volt már egy ideje.

A legmagasabban jegyzett játékosokról szóló pletykák nagy részében azonban a „valószínűbb, hogy nyáron” mondat szerepelt, előrevetítve ezzel egy minden eddiginél komolyabb számháborút irreálisan magas összegekkel. A nyári átigazolásokban szerepet játszhat majd az Európa-bajnokságon nyújtott teljesítmény is, amelyen egy-egy jó szereplés, néhány villanás komoly kérőket és szerződéseket hozhat házhoz, és amely Eb-nek a magyar válogatott is aktív szereplője lesz.

werder_de.jpgA hazai futballisták egy részének azonban nem kellett nyárig várnia, a kijutás ugyanis komoly rajzást hozott a magyar játékospiacon. A legkézenfekvőbb példa Kleinheisler Lászlóé, akinek a honi bajnokságban nem szavaztak bizalmat, ám a válogatott pótselejtezős mérkőzésein kiemelkedő teljesítménnyel és egy góllal hívta fel magára a figyelmet, így télen a nagy múltú Werder Bremen egy próbajáték után gyorsan el is vitte. Több mint valószínű, hogy ezt a szerződést nem írhatta volna alá, ha Storck szövetségi kapitány nem kezdőként számít rá a norvégok ellen mindkét alkalommal.


A tél másik mesébe illő története Balogh Norberté, aki a kelet-magyarországi mélyszegénységből küzdötte fel magát egészen a Debrecen NB1-es csapatáig, most pedig a Serie A-ban szereplő Palermónál figyeltek fel adottságaira és képességeire, és Kleinheisler árának többszöröséért vették meg a hórihorgas csatárt, akiben a klubelnök az új Cavanit látja.balogh_palermo_1.jpg

A már korábban is légióskodók közül Szalai Ádám, Stieber Zoltán és Kalmár Zsolt sem maradt a helyén. Mindhárman szeretnének bekerülni az Eb-re kiutazó keretbe, ehhez azonban rendszeresen játszaniuk kell klubjukban is, ennek reményében váltottak klubot. Szalai Hannoverben keresi rég elveszett gólvágó cipőjét, Stieber a másodosztályú Nürnberggel harcolná ki a Bundesligába kerülést, míg az ifjú Kalmár az FSV Frankfurtot mentené meg a harmadosztályba való lecsúszástól.

A fiatalabb generációhoz tartozó, de már nem tinédzserkorú játékosok közül Gosztonyi András és Gyurcsó Ádám is Lengyelországban lát fejlődési és kiugrási ehetőséget, Gosztonyi a Slask Wroclawnál, Gyurcsó pedig a dobogós álmokat dédelgető Pogon Szcezinnél folytatja pályafutását. Az ő esetükben is el lehet mondani, hogy középszerű formájuk miatt az EB-selejtezőkön nem voltak stabil kerettagok, mégis szeretnének kiutazni a válogatottal Franciaországba. Pintér Attila szerint a szövetségi kapitány az általa kijelölt ösvényt taposva az NB1-es futballistákra alapozza (alapozta) a válogatottat, az eddig felsorolt játékosok döntése azonban nem ezt igazolja, szakmailag (és valószínű, hogy pénzügyileg is) indokoltnak tűnik külföldre szerződésük, sőt könnyen lehet, hogy Bernd Storck inkább a jó tavaszt futó légiósokra támaszkodik majd Franciaországban.

nso_hu.jpgKét magyar átigazolásról szeretnék még szót ejteni, mindkettő a Sporting Kansas City-vel kapcsolatos. Az egyik a 19 éves Sallói Dánielé, akit az amerikai szabályoknak megfelelően a drafton kívül, saját nevelésű játékosként szerződtettek, ám neki még bizonyítania kell a felnőttválogatottba való bekerüléshez. A másikuk, Németh Krisztián már már letett az asztalra egyet s mást mind címeres mezben, mind pedig Kansasban, most viszont meglepő bejelentést tett: a katari Al-Gharafa együttese csábította el. Németh saját bevallása szerint Storckkal is egyeztetett a döntését illetően, aki támogatásáról biztosította.  A katari bajnokság színvonala jóval gyengébb az MLS-énél, de az is igaz, hogy a pénzügyi gondokat arrafelé hírből sem ismerik. A válogatott csatár előnyére válhat ugyanakkor az, hogy a katari bajnokság már májusban befejeződik, így a válogatott összetartásokon kivétel nélkül ott lehet, kérdés, hogy milyen formában.

Amíg tehát Európában csend honolt, addig itthon többször is felkaptuk a fejünket fiataljaink külföldre igazolása kapcsán. Ez a tendencia nyáron folytatódhat, sőt, még jobban beindulhat a piac, ahhoz azonban minimum egy tisztes helytállás kell válogatottunktól a nyári Európa-bajnokságon.  

Szólj hozzá

átigazolás labdarúgás Balogh Németh Kleinhesler